Stävlucka

Ramen som stävluckan vilar på är gjord av plywood med topcoat på. Efter många år började den bli murken. Jag plastade en ny ram och laminerade fast den med epoxy.

3 reaktioner på ”Stävlucka

 1. Hei.
  Har også en Cenit 33, fra 1986. Flott side du har laget. Jeg må også gjøre samme jobb som du har gjort på stävluckan. Om du kan fortelle mere om hvordan du gjorde dette, så hadde det vært fint.
  Cenit 33 er eller en båt vi er svært fornøgd med, har hatt henne i 10 år. Kommer nok til å beholde henne lenge. Solid og god båt, som også seiler bra. Håper at det går bra at jeg skriver på norsk:-)

  • Hej!
   Ja, vi är också väldigt nöjda med vår Cenit, som du säger- det är en solid och välbyggd båt med riktigt fina segelegenskaper! De är sällan till salu- inte så konstigt! Stävluckans list, ja den gamla är en ram i plywood som är ditsatt med glasfiber och struken med topcoat. Det är lite jobb med att få loss den gamla, jag använde en Fein multimaster och sågade loss den gamla listen. Innan jag började med detta monterade jag bort luckan. Sen tog jag en 4mm plywoodskiva och satte dit den med tvingar mot luckan för att kopiera böjningen av luckan/däcket. Jag plastade med glasfiber mot plywoodskivans ena sida och lät det härda. Efter detta tog jag bort tvingarna och fortsatte att plasta på båda sidor av plywoodskivan för att få rätt tjocklek, minns inte riktigt hur många lager jag la på varje sida men ca 3mm på varje sida så att ramen blir ca 10mm tjock. Därefter skar jag ut själva ramen med sticksåg, provmonterade och la därefter ett lager matta över snittytorna för att förhindra fuktinträngning. Därefter limmade jag dit den ramen med epoxy, det enklaste tycker jag är att köpa ren epoxy och blanda med ett limpulver, då kan du blanda den konsistens du behöver. Därefter la jag några lager topcoat på det hela, kulör 812. Beroende på hur dina skruvar till gångjärnen sitter kan du behöva göra urtag i ramen för dessa. Lycka till! Mvh/Johan

   • Takk skal du ha for fin beskriving. Skal gjøre denne jobben når det bli litt varmere. Enklere å jobbe med epoksy da:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s