Montering manlucka dieseltank

På vår förra båt designade jag dieseltanken själv och lät svetsa den. Såklart med en ordentlig manlucka så att man kan komma åt att rengöra tanken. På SVAJ fanns tyvärr inte någon manlucka i den rostfria tanken så jag har länge tänkt eftermontera en. Gjorde slag i saken i år och köpte Kronobryggans färdiga manlucka för eftermontering. En rätt ”straightforward” montering utan egentliga konstigheter. Jag valde dock att sätta lucka över tidigare hål för tankgivare, detta var bästa/enda platsen för en manlucka då man måste kunna komma åt lägsta punkten i tanken.Det gamla hålet ”rymdes” tyvärr inte helt i det nya så det kom offset på ca 3-4mm vilket inte har någon praktisk effekt. Detta montage innebar också att tankgivaren fick monteras i i själva manluckan.

 

Jag började med att tömma tanken på diesel med hjälp av oljesugen och hävertverkan. Därefter fyllde jag tanken med vatten. Jag monterade också provisoriskt en motorrumsfläkt (Biltema 129kr) i påfyllnadslocket. Detta för att eliminera explosionsrisken.

Det ingår en borrmall och bra instruktioner. Man borrar hålen för bultarna först och använder skärolja som med all bearbetning i rostfritt. Enligt Kronobryggans instruktion ska man kunna borra stora hålet med en HSS-hålsåg på 102mm. Det visade sig vara rätt svårt, i en plasttank är det såklart inga problem men rostfritt är hårt. Det gjorde det inte enklare att centrumhålet för hålsågen satt i en provisorisk brädbit jag skruvat dit (pga det tidigare hålet för givaren). Det slutade med att jag fick ta till sticksågen med speciella blad för rostfritt. För att göra hålet i själva manluckan var jag tvungen att avlägga ett besök hos smeden som fixade det på 2 min. Sen var det bara att rengöra tanken med hjälp av den nya manluckan och montera dit locket.

En reaktion på ”Montering manlucka dieseltank

  1. Ping: Montering manlucka dieseltank | Cenit 33 SVAJ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s