Fakta om Cenit 33

Cenit 33 är en svensk design av Leif Ängermark byggd i Påskallavik/Oskarshamn av LinCenit yachts. Mer info på http://www.cenit.se där det också finns kontaktuppgifter till Claes Nilsson som är upphovsman till Cenit båtarna. Claes  har ett komplett register över Cenitbåtarna. Cenit 33 tillverkades i 72 exemplar mellan 1983 och 1994. Leif Ängermark är också känd för att ha ritat Wasa och Malö båtarna.

Cenit 33 utmärker sig med en mycket hög byggkvalitet, fina seglingsegenskaper och en rymlig inredning. Skrov och däck är i handupplagt sandwichlaminat och inredningen i massiv teak är platsbyggd och håller mycket hög finish. Samtliga skott är fastlaminerade på traditionellt vis och dimensionerna är kraftiga.  Röstjärnen är kraftiga och fästa i laminerade knän i skrovsidorna. Kölen är i bly. Hjärtstocken är på vår båt i massivt rostfritt stål i mycket kraftig dimension. Aluminium förekommer också på vissa båtar. Riggen är en föregångare till dagens 9/10 riggar, en mastheadrigg med stort storsegel, relativt hög rigg och självslående fock. Mastprofilen på vår båt är en Isomat NG46, försedd med dubbla undervant och barduner/babystag som kan sättas vi behov. Sammantaget gör detta att båten håller för tuff segling och om något mot förmodan skulle gå sönder går det att laga då båten saknar innerliner.

Båtdata

Längd: 9,98 meter
Längd vattenlinjen: 8,00 meter
Bredd: 3,30 meter
Djupgående: 1,75 meter
Deplacement: 4,4 ton
Storsegel: 27 kvm
självslående fock: 23 kvm
Genua 1: 40 kvm
Spinnaker: 96 kvm
Motor: 27 hk Yanmar färskvattenkyld (kan även vara Yanmar 18 hk)
Bränsletank: 90 + 90 lit (varierar mellan olika båtar)
Vattentank: 2 x90 lit + 30 lit varmvattenberedare (varierar mellan olika båtar)
SRS tal: 1,172

Seglingsegenskaper

Cenit 33 har en familjevänlig skrovform och fina seglingsegenskaper i alla väder. Mastheadriggen sköter sig självt och babystag och barduner behöver inte användas. Vi har dem fästa längs masten men hittills har vi inte råkat ut för ett väder då vi behövt använda dem. Vår båt har 4st Andersen 46 selftailing winchar i sittbrunnen vilket gör att rorsman kan skota den självslående focken och storen från sin position bakom ratten på den akterliga winchen. Ceniten är en bra allroundseglare men speciellt på slör i lätt/medelvind samt på hård kryss överraskar båten positivt fartmässigt. Tack vare mastheadriggen blir spinnakern stor vilket ger bra fart på undanvinden. Ceniten går inte upp i surf vilket gör att farten begränsas av längden på vattenlinjen. Båten är styrvillig och neutral på rodret, lite mer rodertryck kan man evt önska sig, samtidigt som båten seglar sig självt när man släpper ratten. Under motorgång är Ceniten mycket lättmanövrerad och vänder på en femöring.

Orginalbroschyren till Cenit 33

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s