Nordic Yacht Open

I helgen var vi med på shorthanded seglingen Nordic Yacht Open som utgår från Bullandö och arrangeras av segelbåtsagenten Nordic Yacht och Värmdö jolleseglare. Det var femte året denna segling gick av stapeln och  totalt var 109 båtar med. Start och mål var vid Djuröbron och banan gick sedan norrut på Kanholmsfjärden- söderut till Franska stenarna- Trollharan-Torskkobben-Mål.

nyo_banbeskrivning_2016-3

Vädret var strålande och vinden var sydvästlig 2-5 m/s vilket gjorde att banan blev kryss-läns vilket vi hade stor fördel av. Vi seglar med självslående fock och spinnaker S3 i mätbrevet och hade vi fått långa halvvindsbogar i nord-sydlig riktning hade vi varit helt körda mot genuabåtarna. Vi slutade på 20e plats vilket vi var klart nöjda med! NYO har lyckats med bedriften att locka till sig ett rätt stort deltagarantal och det känns som det växer i popularitet. Många kappseglingar har en omvänd trend och jag tar med mig några bra ”learnings” från NYO:

  1. Jaktstart. bra för ovana kappseglare (inkluderar mig själv i den skaran) att slippa tajta starter med risk båtskador.
  2. Banan. Många andra seglingar jag varit med på, tex Arkö Runt och Byxelkroken har en bana lagd så att det är möjligt att gena över grunduppfyllda områden. Där har man per automatik tagit bort chanserna för förstagångsseglare och dem utan ingående lokalkännedom att placera sig i toppen. Och även om man kanske egentligen inte har en chans så ska i vart fall möjligheten finnas där.
  3. Skepparmötet. Tydlig, utförlig information från seglingsföreskrifterna på ”basic” nivå som gör det lättare som nybörjare eller förstagångseglare att förstå upplägget. Man inleder alltså inte skepparmötet med att säga: ”Ja, det flesta känner väl till det mesta och vi kör som vanligt”
  4. Kul kringarrangemang med after-sail, bastu, regattamiddag, prislotteri osv som per automatik ingår i anmälningsavgiften. Sånt tillför en social dimension och det är kul att delta även om själva seglingen gått sådär.

Kanske skulle även det faktum att det är shorthanded läggas till listan ovan men jag tror faktiskt ovan fyra punkter har större inverkan på deltagarantalet.

Vi testade även att filma på båten och nedan således en liten film från denna härliga dag!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s